Edukacija nastavnika

Edukacija nastavnika

Dana 23.04.2019. nastavnicima Srednje medicinske škole „Hipokrat“ i Srednje škole „Sveti Nikola“ održano je predavanje  izvođenju stručnog saradnika-pedagoga Svetlane Andrić o postupanju u slučaju sumnje ili saznanja o prisustvu i korišćenju droga u obrazovno-vaspitnim ustanovama. Na taj način su svi prisutni profesori dobili priliku da saznaju da je teža povreda obaveza učenika posedovanje, podstrekivanje, pomaganje, davanje drugom učeniku i posedovanje alkohola, duvana, narkotičkog sredstva ili psihoaktivne supstance, kao i teža povreda radne obaveze zaposlenog u ustanovi svako podstrekivanje na upotrebu narkotičkog srestva ili psihoaktivne supstance kod učenika, neprijavljivanje nabavke i upotrebe.

Posebno je istaknuto da navođenje na korišćenje psihoaktivnih supstanci spada u treći nivo nasilja koji podrazumeva obavezno uključivanje drugih institucija kao što su područna policijska uprava, Centar za socijalni rad, Dom zdravlja i neizostavan partnerski odnos sa porodicom. Date su definicije droga, elementarne podele i jasne smernice koji se koraci preduzimaju i kojim redosledom ukoliko imamo sumnju ili saznanje da je učenik, zaposleni ili roditelj pod dejstvom navedenih ili da isto poseduje ili prodaje na školskom prostoru.

Edukacija je protekla u prijatnom tonu, konstantnim participiranjem svih prisutnih koji su svoj fond znanja obogatili novim saznanjima koja će im svakako koristiti. Na kraju druženja, zajedničkim snagama smo ponovili naučeno u nadi da će nam ovakvi sadržaji biti što manje neophodni tokom neposrednog rada.

 

Pedagog škole

Svetlana Andrić

Podeli

Leave a comment