Poslastičar

Portrait of happy attractive cookPoslastičari izrađuju kolače, kreme, sladolede i ostale poslastice. Sve to mogu obavljati ručno ili pomoću električnih uređaja. Posebnu pažnju pridaju ličnoj higijeni, čistoći i urednosti radnog prostora i ispravnom čuvanju i skladištenju namirnica i gotovih proizvoda.Poslastičari rade u industrijskoj proizvodnji sladoleda i konditorskih proizvoda (čokolade, bombona i keksa) u poslastičarnicama i u kuhinjama ugostiteljskih preduzeća. Poslastičari trebaju imati dobar vid, spretne ruke i prste. Poželjna je sposobnost usklađivanja pokreta ruku s vidnim podacima i smisao za oblikovanje.

Vrlo je važno da imaju sposobnost razlikovanja boja i normalno razvijena cula ukusa i mirisa, jer im oni omogućuju nadzor kvaliteta proizvoda. Uspešno obavljanje poslastičarskih poslova zahteva samostalnost, odgovornost i pedantnost u radu.

Moraju biti čisti i uredni. Budući da proizvode prehrambene proizvode, stalno se moraju podvrgavati sanitarnim pregledima, posebno zbog zaraznih bolesti.

NASTAVNI PLAN I PROGRAM

Ispitna pitanja za ovaj smer možete da skinete ovde

Podeli