- Brine o asortimanu, pravilnom rukovođenju i hlađenju pića do odgovarajuće temperature.Vrši obradu svih vrsta mesa, riba i hladnih prerađevina, povrća, testenina i dekorativnih namirnica.
- Vrši finalizaciju jela (određivanje boje, arome, gustoće i specifičnosti).
- Prati, blanšira, kuva, prži, priprema i garnira jela.
- Vrši dekorativno slaganje jela, prelivanje umakom i dresing jela.
- Vrši nadzor i održavanje temperature gotovih jela.
- Vrši porcionisanje i distribuciju gotovih jela iz kuhinje.
- Vrši trebovanje namirnica biljnog i životinjskog porekla, te utvrđuje kvantitet i kvalitet namirnica.
- Priprema inventar za serviranje jela, primanje narudžbina, kontrolu realizacije, saobraćaj i zaključno stanje, evidenciju sredstava rada.
- Organizuje pripremu proizvodnje, kontrolu dokumentacije, daje upute i otklanja nedostatke.
- Priprema dnevne i nedeljne planove kuhinje.
- Vrši izradu normativa i kalkulacija za sve vrste jela.
- Utvrđuje recepture za pripremanje jela i zaštitu hrane u ratnim uslovima.
- Koordinira rad kuhinjskih radnika.
- Prima i po mogućnosti rešava žalbe gostiju.
- Održava kontakte sa recepcijskom službom u vezi sa zajedničkim uslugama koje gosti koriste (grupni i individualni aranžmani).
- Utvrđuje higijensko-tehničke uslove prostorija, opreme i zaposlenih radnika kuhinje.
Ispitna pitanja za ovaj smer možete da skinete OVDE