ZDRAVSTVENI NEGOVATELJ

Od školske 2016/2017. godine u školi se obrazuje i novi obrazovni profil, u trogodišnjem trajanju, po novim nastavnim metodama, Zdravstveni negovatelj.1150976_57

Nastavni plan i program ovog obrazovnog profila su koncipirani tako 40% nastave su časovi vežbi u školi i nastavnim bazama, što omogućava da učenik stekne dobro znanje i usvoji veštine za kvalitetno i kompetetno obavljanje svih procedura iz domena nege bolesnika i funkcionalno zavisnih osoba.

Zdravstveni negovatelj neguje nemoćne, nepokretne i slabo pokretne pacijente. Posao podrazumeva nameštanje kreveta, menjanje posteljine, pomoć nepokretnima pri promeni položaja tela u krevetu, pomoć pri ustajanju, odlasku do toaleta, hranjenje, oblačenje, kupanje, umivanje i održavanje pacijentove okoline. Prate pacijente na preglede ili ih izvode u šetnju. Posao obavljaju po uputstvu i uz nadzor lekara i medicinskih sestara. Mogu da rade u bolnicama, domovima za stara lica i sličnim ustanovama. Većinu radnog vremena stoje ili hodaju. Poželjno je da budu fizički jaki i izdržljivi. Mogu da rade i u noćnoj smeni, kao i praznicima i vikendom.

Preuzmite NASTAVNI PLAN I PROGRAM za ovaj smer.

Ispitna pitanja

 

Podeli