Projekat „Zdravo-Bravo“

Projekat „Zdravo-Bravo“

Udruženje za mlade “Respekt NS”, Srednja škola „Sveti Nikola“ i Srednja medicinska škola „Hipokrat“ ostvarili su saradnju kroz projekat „Zdravo-Bravo“ podržan i finansiran od Gradske Uprave za sport i omladini Grada Novog Sada – Kancelarija za mlade. Do sada su u sklopu projekta realizovana dva predavanja, oba u sali za fizičko vaspitanje koju koriste naši učenici.

Akcenat na prvoj edukaciji srednjoškolaca 01.oktobra bio je na prevenciji nasilja i samoodbrani sa čim su se učenici upoznali kroz praktičan prikaz odbrane od naoružaog i nenaoružanog napadača uz korišćenje tehnika džudoa i samboa, a koje su izveli nekadašnji reprezentativci u tim sportovima, višegodišnji prvaci države i osvajači mnogobrojnih međunarodnih medalja i nagrada Slađana Čelić i Đorđe Čelić Koka.

https://www.dnevnik.rs/index.php/novi-sad/predavane-za-srednoskolce-o-samoodbrani-i-prevenciji-nasila-06-10-2020

Fokus drugog predavanja, održanog 15.oktobra u istoj sali, bio je na psihofizičkom osnaživanju mladih i mentalnom zdravlju, kao i na podizanju samopouzdanja, čime se smanjuje mogućnost mladih da budu „lak plen“. Nakon predavanja, koje je držala doktor psiholoških nauka Stanislava Popov, svaki učesnik dobio je brošuru sa osnovnim informacijama o tome šta je nasilje i u kojim oblicima se javlja, uz savete kako ga prepoznati, sprečiti i anonimno prijaviti. Učenici su, radi poštovanja propisanih epidemijskih mera, bili raspoređeni u grupama od po trideset.

Udruženje „Respekt“ nastaviće da sprovodi aktivnosti u našoj školi, u cilju podizanja nivoa svesti, znanja i veština o bezbednosti, nasilju, vrstama i oblicima nasilja. Posebno je značajna prevencija nasilja, ali i samoodbrana i samozaštita mladih.

Podeli

Leave a comment